2.26.2018

21 березня - Всесвітній день поезії


Найдавніші вірші, за твердженням істориків, були написані ще в 23 столітті до нашої ери. Вони були створені принцесою Ен-Хеду-ана (En-hedu-ana) і знахідка підтверджена артефактами. Принцеса є найбільш раннім автором, відомим по імені, а також першої поетесою. Вона була дочкою засновника Аккадского царства - царя Саргона, і відома своїми шумерськими гімнами.
Відомо, що перші словники рим з’явилися ще в середньовіччі. Цікаво що, наприклад, весь Коран побудований на римах. А перший, хто порівняв щоки юної дівчини з трояндою, був поетом, як одного разу висловився Сальвадор Далі.
У 1999 році на 30 сесії генеральної конференції ЮНЕСКО було вирішено відзначати Всесвітній день поезії 21 березня.

Перший Всесвітній день поезії святкувався у Парижі, де знаходиться штаб-квартира ЮНЕСКО.
„Поезія, - говориться в рішенні ЮНЕСКО, - може стати відповіддю на найгостріші і найглибші духовні питання сучасної людини, але для цього необхідно привернути до неї широку суспільну увагу. Крім того, Всесвітній день поезії повинен дати можливість ширше заявити про себе невеликим видавництвам, чиїми зусиллями, в основному, доходить до читачів творчість сучасних поетів, літературним клубам, що відроджують одвічну традицію живого поетичного слова”.
Цей День, вважає ЮНЕСКО, покликаний послугувати створенню у засобах масової інформації позитивного іміджу поезії як справді сучасного мистецтва, відкритого людям.

Всесвітній день поезії в Україні

Всесвітній день поезії відзначається і в Україні. У відривному «Українському народному календарі» він уперше з'явився 2004 року.
 2006 року гарний подарунок місцевим поетам з нагоди Всесвітнього дня поезії зробила міська влада Кам'янця-Подільського: посприяла коштами для видання колективної збірки «Грані тисячоліть на струнах слова», до якої увійшло по три вірші 62 авторів.
В Україні цей день відзначатимуть по-різному. У Львові сьогодні святкування відбудеться в сквері св. Юра. Організатори запрошують усіх охочих завітати у сквер, щоб попити чаю, почитати та послухати вірші, можливо, навіть під тиху приємну музику. А в Полтаві вже відбулося засідання літературної студії «Слово», на якому студенти слухали запис голосу Василя Симоненка. У Кіровограді сьогодні в обласному художньому музеї відбудеться низка заходів, серед яких і творчий вечір «Весна прийшла, а ми і не чекали!».
Ще 2013 року до цього свята літературний портал Litfest вигадав новий щорічний культурний проект – «No Limit Wor-l-d» («Світ (слово) без меж»). Цього року учасники проекту «No Limit Wor-l-d» в 15-ти різних країнах світу робили фото з рядками одного з віршів Ліни Костенко.
Долучилися Німеччина, Італія, США, Франція, Філіппіни, Молдова, Індія, Албанія, Угорщина, Білорусь, Аргентина та інші країни. Таким чином українська поезія фактично подолала тисячі кілометрів та десятки кордонів, - зазначають автори проекту на своєму сайті. Нагадаємо, «День» 19 березня, у День народження Ліни Костенко, також провів флешмоб, учасники якого читали уривки з публіцистики та поезії Ліни Василівни . До нашого проекту долучились і мешканці Барселони!
Нехай цей весняний день подарує вам натхнення на власну творчість!
Поезія надихає, звеличує, штовхає на подвиги…
Вірші найвідоміших поетів світу окриляють закоханих романтиків, запалюють відчайдушних любителів пригод, спонукають до боротьби за свої права. 

Поезія – високий стяг душі

Прийнято говорити, що поезія – це загущеність думки й почуття…..
Іван Франко назвав поезію «кристалізацією» життя; Ліна Костенко пише «Поезія - це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі»…
Символічним знаком поезії, як відомо, є крилатий кінь – Пегас, адже «крилатість» - одна з важливих її якостей.

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ПОЕЗІЇ

Сьогодні особливе свято – День поезії,
Дарую всім поетам яскраві фрезії!

Ми відзначаємо це свято в день Рівнодення,
Радієм дуже, бо це Боже благословення!

Поезія – жива вода, ковток повітря,
Слова у віршах ніби сонечко привітне!

Це наша мова світанкова й мелодійна,
Колиска для людини, затишна й надійна.

Поезія - живе мистецтво, рукотворне,
Думки у кожного поета неповторні!

Хто пише про палке кохання і гаряче,
А інші про природу чи вірші дитячі.

Але у кожнім творі любов завжди присутня -
Вона з дитинства неповторна й незабутня!

Ще раз вітаю всіх з весняним святом Слова -
Нехай цвіте розмаєм українська мова!

Немає коментарів:

Дописати коментар