2.26.2018

Зустріч учнів ЗОШ І-ІІІст. №6 з письменниками м. Бердянська

У рамках Тижня української мови та літератури Дубинською Т.І. було організовано зустріч з головою міського літературного об’єднання «Перший поверх» Батурою В.О. та письменницями нашого міста Тоцькою Надією Миколаївною та Бабкіною Оленою Леонідівною.


Спілкування учнів зі справжніми майстрами пера видалося надзвичайно цікавим, захоплюючим та насиченим. Віктор Олексійович Батура розказав про літературну діяльність у нашому місті, історію створення та діяльність літературного об’єднання «Перший поверх», видання, у яких друкуються твори письменників Бердянська. Особливий інтерес у дітей викликала розповідь гостя про творчість юних обдарувань, тих, хто змалечку виявляє інтерес до літератури і вже сьогодні робить перші кроки на літературній ниві.
 Із захопленням слухали школярі, як з’являються вірші, які асоціації викликають появу нової поезії. Здивувала присутніх і біографія гостя, відомості про його творчість, про те, що надихає поета. Віктор Олексійович продекламував поезії «Паровоз», «Легенда про Георгія Сєдова», «Про кота», «Бичок», розповів історії створення цих творів.

Зворушливою та неповторною виявилася поезія, яка звучала під час заходу з уст досвідчених письменниць. Бабкіна Олена Леонідівна родом із Житомирщини, тому перший вірш, який вона прочитала присутнім, був присвячений її батьківщині і мав назву «Прилуки». Почуттям патріотизму, любові до природи нашого краю пройнята її збірка «Про Бердянськ». Кожен вірш цієї збірки передає замилування й закоханість у вулички нашого міста, у наші гостинні пляжі, у наше лагідне море. З глибокою повагою авторка пише про наших земляків – простих жителів Бердянська.

Особливо близьким і зрозумілим для учнів виявився вірш «Школа», який залюбки прочитала Олена Леонідівна присутнім. Поезія сповнена спогадів з дитинством і юністю,  з пригодами і друзями тих років. Олена Леонідівна Бабкіна Брала участь у Міжнародному літературному фестивалі, який проходив у м. Василівка. Велика кількість її поезій, присвячена Бердянську, Україні, українській мові, відзначена організаторами та надрукована в альманасі.

Окрасою зустрічі з письменниками став виступ Тоцької Н. М. Надія Миколаївна народилася в Казахстані, але досить давно живе на Україні, в Бердянську. Ця життєрадісна, позитивна, дуже артистична та емоційна поетеса з перших хвилин свого виступу заволоділа увагою аудиторії. Вона дуже ерудована та різнобічно обдарована особистість. У своєму виступі поетеса закликала молоде покоління навчатися… навчатися все життя, навчатися всьому, чого тільки можна навчитися; бути грамотними, здобувати освіту, більше читати, поповнювати свій словниковий запас, вчитися красиво говорити, адже це знадобиться у дорослому житті, щоб бути успішною людиною. Надія Миколаївна радила учням пробувати себе у різних напрямках, у творчості, щоб обрати правильну життєву путь. За фахом вона – інженер. Поезія – це її хобі.

Присутні, затаївши подих слухали її вірші російською та українською мовами: «Эх, если бы!», «О детстве», «Спросил юноша у старика», «Сонет», «Загадки еволюції», «Зустріч на базарі», «Декольте» та інші. ЇЇ поезія сповнена філософських роздумів над вічними проблемами: взаємини між батьками і дітьми, між близьким людьми, родичами; стосунки між чоловіком і жінкою, кохання; цінність людського життя; добро і зло у житті; відповідальність за свої вчинки.
Приємним сюрпризом стало те, що під кінець свого виступу Надія Миколаївна сіла за піаніно і подарувала присутнім декілька музичних композицій.
Школярі були вражені глибиною, різноплановістю та багатобарвністю творів, авторами яких були талановиті особистості, запрошені до нашої школи.

Немає коментарів:

Дописати коментар